Do’s and don’ts voor mensen zonder diabetes

DO’S AND DON’TS VOOR MENSEN ZONDER DIABETES

Heb je diabetes type 1 dan weet je ondertussen hoe je strategische maaltijdplannen maakt, dat je voldoende moet bewegen en ben je gekend met insulineberekeningen. Wat niet went zijn de ongemakkelijk momenten, onnodig advies en weetjes van mensen zonder diabetes.

Terwijl jij alles weet en goed voor je diabetes kan zorgen, ben je niet altijd klaar voor ongemakkelijke momenten met vreemden, vrienden of je familie, die misschien niet helemaal begrijpen waarmee je moet leven. Hieronder zijn de do’s en don’ts van de “diabetesetiquette” opgesomd voor mensen zonder diabetes.

DO: STEL VRAGEN

Praat je met iemand die diabetes heeft, stel dan vragen over zijn of haar ervaring. De persoon wil gerust op al je vragen antwoorden, als je het vriendelijk vraagt. Zo begrijp je het beter en blijf je niet rondlopen met foute informatie.

DON’T: STEL GEEN ZWAAR BELADEN VRAGEN

“Heb jij het slechte type? Je moet toch gewoon op je dieet letten? Heb je dan als kind te veel suiker gegeten?”

Wanneer mensen met diabetes type 1 dit soort vragen horen, kan dit frustrerend en verbazingwekkend zijn omdat mensen nog steeds deze vooroordelen maken of ideeën hebben. Probeer je vraag te formuleren als: “Mag ik je iets vragen waardoor ik type 1 beter begrijp?” of “Zou je me hierover meer willen vertellen?”

DO: ONDERSTEUNEN

Hoe kan je iemand ondersteunen met diabetes type 1? Door te laten weten dat je ze een beetje begrijpt en dat je bereidt bent om te helpen waar nodig. Dat kan gaan van checken of ze een extra snack bij hebben of eentje helpen vinden als het op is. Elke vorm van steun die je laat zien helpt een persoon een stapje vooruit.

DON’T: HORRORVERHALEN OVER JE FAMILIELEDEN

Is je opa zijn voet verloren door diabetes en denk je dat het nuttig is dat een persoon met diabetes type 1 dit weet? Het antwoord is nee… De meeste mensen met type 1 zijn zich bewust van de mogelijke complicaties en de effecten die hierdoor veroorzaakt worden. Iemand eraan herinneren, hoeft dus niet. Wel kan je dit ter sprake brengen tijdens een gesprek met die persoon en kan je hierover vragen stellen.

DO: HELP ONS VOORBEREIDEN OP LAGE BLOEDWAARDEN

Ken je een partner, vriend of collega met diabetes type 1? Dan is hulp altijd welkom wanneer er even een dieptepunt wordt bereikt. Je weet waar de snacks liggen of je hebt kennis van behandelingen voor een te lage suiker, zodat jij deze kan toepassen op kantoor of thuis wanneer nodig. Elk vriendelijk gebaar, wordt warm onthaald.

DON’T: ER IS MEER DAN ALLEEN DE BUITENKANT

Buiten de insulinepomp, sensor, insulinepen of glucosemeter is alles aan de auto-immuunziekte meestal onzichtbaar. Dat is juist het enge gedeelte eraan. Je kan dus niet zeggen dat mensen met diabetes type 1 anders zijn dan jij – met uitzondering van het controleren van de bloedsuikerspiegel of een handmatige injectie geven met een insulinepen.

Een van de ergste gevoelens die je tegenkomt, is het gevoel dat het niets betekent voor de mensen om je heen. Meestal komt dit door onwetendheid of gebrek aan begrip. Denk of zeg dus nooit: “Het is maar insuline nemen en letten op je eten.”, het zit zoveel complexer in elkaar. Wees bereid ze te helpen als ze iets nodig hebben en houd rekening met iedereen.

DO: HELP ONS HET VOOROORDEEL TE STOPPEN

Ken of ben je al een tijdje in de omgeving van een persoon met diabetes type 1? Heb je ondertussen voldoende geleerd? Help ons het vooroordeel te doorbreken door het bewustzijn te vergroten en in te lichten wat wel en niet waar is over diabetes.

DON’T: NEGEER DE GRAPJES NIET

Stop de grapjes uit de vooroordelen om het bewustzijn rond diabetes te vergroten. Zeg op tijd stop en leg uit waarom het verkeerd is, zodat mensen weten wat ze fout doen.

Alle beetjes helpen en hopelijk zet deze lijst je hier een stapje dichter naar. Zo kan je als goede vriend, partner of kennis miljoenen mensen wereldwijd met diabetes type 1 beter helpen.