Ik ga op reis en ik neem mee…

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE…

Een last minute boeken? Doe maar een maandje op voorhand! Er komt wat bij kijken voor je op vakantie kan vertrekken met diabetes. Reserves, papieren voor de luchthaven, hoe bewaar ik mijn insuline,… Soms is het vertrek intensiever, dan de vakantie zelf! Ik neem jullie graag mee op reis met diabetes.

DE VOORBEREIDING

“Ligt alles klaar? Heb ik een reserve sensor? We zijn ondertussen al te ver om terug te keren!” De standaard gedachtegang met diabetes. Ik ben altijd heel enthousiast om te vertrekken, maar toch is het even een stressvol momentje om niets te vergeten.

Hier zijn alvast enkele tips:

– Maak een checklist met je reservespullen
– Begin zeker een dag op voorhand met pakken
– Ga langs bij de dokter voor een diabetesverklaring en medisch paspoort. Hierin worden jouw medicijnen en hulpmiddelen vermeld.
– Voor je gaat slapen, kijk je lijstje na. Check deze niet 2 keer, maar 4 keer!

DE NACHT VOOR VERTREK

Ga vroeg slapen. Laat alcohol aan de kant staan. Alcohol kan je bloedsuiker onbewust doen dalen, wat lijdt tot een hypo s ’nachts. En je wilt toch wel uitgerust vertrekken?

  WEG ZIJN WIJ

  Als je met de auto op reis gaat, kan je wel een tijdje onderweg zijn. Tijdens zo’n rit beweeg je niet en kan het zijn dat je meer insuline nodig hebt. Houd hier zeker rekening mee. Meet net iets meer dan je normaal doet, zodat je je bloedsuiker nauwkeurig kan volgen.

  TIP: Bewaar je insuline in een Frio tas onderweg. Dit tasje zorgt ervoor dat je insuline op de juiste tempratuur blijft.

  IK NEEM HET VLIEGTUIG

  Ook hier zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden.

  – Steek nooit jouw insuline in het bagageruim. Het wordt daar te koud en dan gaat je insuline stuk. Steek je insuline en andere reserves dus in je handbagage.
  – Bij de douanecontrole word je er vast en zeker van tussen gehaald. Hou dus je medisch paspoort of douaneverklaring bij de hand.
  – Bij het dragen van een pomp of een sensor zal de röntgenscan biepen. De douane zal dit even checken, geef dan aan dat je diabetes hebt en dit je pomp en/of sensor is.

  TIP: geef je pomp niet af door de scan, dit kan schadelijk zijn. Draag hem gewoon als je door de scan gaat en geef aan dat je diabetes hebt.

  ZON, ZEE, STRAND OF SNEEUW, BERGEN, KOUD?

  Met andere temperaturen let je ook best op.

  – Bij koud weer gaat je stofwisseling sneller, omdat je lichaam zichzelf warm houdt.
  – Als het warm is, gaat je lichaam minder hard werken.
  – Vraag dit ook even na bij de dokter, hoe je de insuline eventueel moet aanpassen.

  TIP: Wijk niet af van je routines. Eet, meet en spuit op je vaste momenten. Zo blijft je bloedsuiker stabiel en geniet je dubbel zo hard van je vakantie.

  Het is een hele boterham, maar hey je bent wel op reis Geniet ervan!